MTEL

Home Politika korištenja kolačića

Politika korištenja kolačića

Kada koristite naše internetske stranice mi ili treće strane koristimo kolačiće kako bi omogućili funkcioniranje stranice te prikupili različite korisne informacije koje koristimo radi unaprjeđenja funkcionalnosti stranice i naših usluga. Pregledom ove politike možete saznati osnovne informacije o kolačićima, koje funkcije obavljaju kao i koje su vaše mogućnosti glede njihove upotrebe.

Šta su osobni podatci?

Osobni podatak je svaka informacija koja se odnosi na određenu fizičku osobu. Konkretno, osobnim podacima se smatraju svi podaci kojima se utvrđuje identitet osobe (primjer: ime, prezime, kontakt telefon, email, adresa i slično).

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje na Vaše računalo/uređaj stavljaju internetske stranice koje posjećujete. Koriste se kako bi se osigurao ispravan i/ili učinkovitiji rad internetskih stranica kao i za pribavljanje različitih informacija za potrebe vlasnika internetske stranice. Upotreba kolačića je danas vrlo raširena i uobičajena kod gotovo svih internetskih stranica. Više o kolačićima možete saznati ovdje .

Kolačići obično ne sadrže nikakve informacije koje osobno identificiraju korisnika stranice no informacije pohranjene u kolačićima i/ili pribavljene upotrebom kolačića mogu biti povezane s osobnim informacijama koje internetske stranice inače pohranjuju.

Ako se ne osjećate ugodno zbog korištenja kolačića, možete njima upravljati kroz opcije u vašem internetskom pregledniku, uključivo i ukloniti kolačića na način da ih izbrišete iz povijesti pretraživanja (predmemorije) nakon što napustite stranicu. Više informacija o upravljanju kolačićima možete pronaći ovdje.

Vrste kolačića

Kolačiće možemo ugrubo podijeliti prema njihovim funkcionalnostima.

Nužni kolačići“ neophodni su za funkcioniranje stranice i omogućuju posjetitelju kretanje po internetskoj stranici i korištenje njezinih značajki (npr. pristup sigurnim područjima stranice). 

Izvedbeni (statistički) kolačići“ prikupljaju vlasnicima stranica statističke podatke o stranicama, uglavnom radi mjerenje i poboljšanje izvedbe stranice. Funkcioniraju na način da prikupljaju podatke o Vašem korištenju internetskih stranica (primjerice informacija o stranicama koje posjećujete i greškama na tim stranicama, brzini učitavanja stranica i sl.) pri čemu ne prikupljaju informacije koje Vas mogu pobliže identificirati.

Funkcionalni kolačići“ omogućavaju internetskim stranicama da zapamte Vaše izbore glede korištenja stranice (npr. promjene u veličini fonta, personalizacije stranice i sl.) ili za funkcioniranje raznih dodatnih usluga poput ostavljanja komentara na blogovima i forumima.

Marketinški kolačići“ se koriste za odabir oglasa koji će Vam biti prikazani na način da isti budu relevantniji Vama i Vašim interesima. Ovi kolačići prate Vaše posjete pojedinim web lokacijama i te informacije dijele s drugim organizacijama (vlasnicima stranica i oglašivačima).

Trajanje kolačića

U svaki kolačić ugrađen je mehanizam koji određuje koliko će se kolačić zadržati u vašem pregledniku. „Privremeni kolačići“ ostaju u vašem pregledniku samo za vrijeme vašeg posjeta (sesije) internetskoj stranici te se uništavaju nakon što napustite stranicu. 

„Trajni kolačići“ ostaju u vašem pregledniku i nakon što napustite stranicu pri čemu koliko dugo će se zadržati (satima, danima, godinama) ovisi o vijeku trajanja ugrađenom u svaki pojedini kolačić. Trajni kolačići se mogu koristiti primjerice za memoriranje podataka koji se upisuju prilikom prijave u neku uslugu (kako se posjetitelj ne bi morao svaki put iznova prijavljivati). Također se koriste za praćenje ponašanja posjetitelja na internetskoj stranici kako bi se iz prikupljenih podataka bolje razumjelo što se posjetiteljima sviđa a što ne, što vlasnicima stranice omogućuje unaprjeđenje funkcionalnosti stranice. Neovisno o ugrađenom vremenu isteka svaki kolačić možete sami izbrisati u bilo kojem trenutku.

Korištenje kolačića na stranici www.mojago.tv

Sljedeća tablica opisuje načine i svrhe za koje koristimo kolačiće na ovoj internetskoj stranici kao i popis kolačića koje koristimo. Stranica se redovito skenira kako bi se popis održao što točnijim. Napominjemo da korištenjem ove internetske stranice pristajete da na Vaše računalo/uređaj stavimo opisane kolačiće radi ostvarivanja navedenih svrha.

NUŽNI KOLAČIĆI
test_cookie doubleclick.net Koristi se radi utvrđivanja da li korisnikov browser podržava kolačiće HTTP 1 dan
wc_cart_created mojago.tv Kolačić je neophodan za funkcioniranje web shop funkcionalnosti stranice. HTML Sesijski
wc_cart_hash_# mojago.tv Kolačić je neophodan za spremanje artikala u košaricu. HTML Trajni
wc_fragments_# mojago.tv Kolačić se skripta za ažuriranje košarice bez osvježavanja stranice HTML Sesijski
STATISTIČKI KOLAČIĆI
_ga mojago.tv Registrira jedinstveni identifikator koji se koristi za generiranje statističkih podataka o tome kako posjetitelj koristi web-lokaciju. HTTP 2 godine
_gat mojago.tv Koristi se od strane Google Analytics-a za smanjivanje broja zahtjeva. HTTP 1 dan
_gid mojago.tv Registrira jedinstveni identifikator koji se koristi za generiranje statističkih podataka o tome kako posjetitelj koristi web-lokaciju. HTTP 1 dan
MARKETNIŠKI KOLAČIĆI
_fbp mojago.tv Kolačić koristi Facebook-a za isporuku niza marketinških proizvoda (npr. nadmetanja u realnom vremenu za oglašivače). HTTP 6 mjeseci
_gcl_au mojago.tv KOličić koristi  Google AdSense za eksperimentiranje s učinkovitošću oglašavanja na web stranicama koje koriste njihove usluge Pixel Sesijski
fr facebook.com Kolačić koristi Facebook-a za isporuku niza marketinških proizvoda (npr. nadmetanja u realnom vremenu za oglašivače). HTML Trajni
IDE doubleclick.net Google DoubleClick se koristi za registraciju i izvješćivanje o radnjama korisnika web stranice nakon pregledavanja ili odabira nekog od oglašivačevih oglasa sa svrhom mjerenja učinkovitosti oglasa i predstavljanja ciljanih oglasa korisniku.  HTTP 1 godinu

Upravljanje kolačićima

Većima preglednika omogućava Vam da odbijete ili prihvatite korištenje kolačića kao i da ih izbrišete. Načini za to razlikuju se kod pojedinih preglednika i verzija tih preglednika no aktualne informacije o blokiranju ili brisanju kolačića možete pronaći na sljedećim linkovima.

Google Chrome;

Mozilla Firefox;

Opera;

Internet Explorer;

Safari and

Microsoft Edge.

Obratite pažnju da će blokiranje svih kolačića negativno utjecati na upotrebljivost većine internetskih stranica. Dakle, ako blokirate sve kolačiće, možda nećete moći koristiti sve funkcionalnosti na ovoj stranici.

Kontakt podaci

S vremena na vrijeme možemo ažurirati ovu politiku korištenja kolačića kako bismo odrazili, primjerice, promjene kolačića koje koristimo ili iz drugih operativnih, pravnih ili regulatornih razloga. Savjetujemo vam da redovito posjećujete ovu politiku kako biste bili informirani o našoj upotrebi kolačića i srodnih tehnologija. Za više informacija možete nas kontaktirati na:

TRIKSERA d.o.o.

Pot za Brdom 102

1000 Ljubljana

Republika Slovenija

+49 865 190 421 40

ili putem e-maila na:

  • office@mojago.tv